هرم غذایی دیابتی ها

به گزارش مجله سرگرمی، اگر به دیابت مبتلا هستید حتما با جداول جانشینی غذاها آشنا هستید. در این جداول، غذاها به گروه های اصلی تقسیم شده اند و برای هر گروه واحدی تعریف شده است. اندازه وزنی مواد غذایی گوناگون در یک گروه ممکن است با هم متفاوت باشد. برای اینکه شما بتوانید از اندازه های معین شده برای برنامه ریزی غذای روزانه بهره ببرید باید:

هرم غذایی دیابتی ها

هرم غذایی دیابتی ها

اگر به دیابت مبتلا هستید حتما با جداول جانشینی غذاها آشنا هستید. در این جداول، غذاها به گروه های اصلی تقسیم شده اند و برای هر گروه واحدی تعریف شده است. میزان وزنی مواد غذایی گوناگون در یک گروه ممکن است با هم متفاوت باشد. برای اینکه شما بتوانید از میزان های معین شده برای برنامه ریزی غذای روزانه بهره ببرید باید:

اولا گروه های اصلی مواد غذایی را بشناسید.

ثانیا میزان مواد غذایی راکه معادل یک واحد از گروه است، بشناسید.

ثالثا میزان انرژی روزانه مورد احتیاج خود را به یاری کارشناس معین کنید و برنامه وعده های غذایی و میان وعده ها را برای هر روز تعیین کنید.

هرم غذایی افراد مبتلا به دیابت کمی با هرم غذایی افراد سالم فرق دارد زیرا گروه های غذایی در این هرم بر اساس محتوای کربوهیدرات و پروتئین دسته بندی شده اند نه غذا. با این که میزان کربوهیدرات یک واحد غذاها در یک گروه با هم یکسان است اما ممکن است میزان پروتئین آنها متفاوت باشد. برای مثال شما سیب زمینی و سایر سبزی های نشاسته ای را به جای گروه سبزی ها در گروه سبزی های نشاسته ای و غلات پیدا می کنید.پنیر به جای گروه شیر در گروه گوشت قرار می گیرد. میزان واحد برنج یا ماکارونی یک سوم لیوان به جای نصف لیوان هرم معمول است و واحد آب میوه نصف لیوان در برابر سه چهارم لیوان هرم معمول مواد غذایی است.

برای هر گروه واحدی پیشنهاد شده که یک حداکثر و یک حداقل دارد. مقادیر مورد احتیاج برای هر فرد خاص را کارشناس تغذیه با توجه به شرایط سلامت، نوع، میزان و زمان داروهای مصرفی و شیوه زندگی او در برنامه روزانه تنظیم می نماید.

توصیه ها:

- از شیرینی ها کمتر بهره ببرید چرا که حاوی مقادیر فراوانی روغن و شکر هستند.

- چنانچه عادت به مصرف شیرینی دارید، آن را جزیی از برنامه غذایی روزانه محاسبه کنید، نه اینکه به برنامه غذایی اضافه کنید.

گروه گوشت و جانشین های آن

گروه گوشت ها شامل گوشت قرمز (گاو، گوسفند و...) و سفید (ماکیان و ماهی)، مغزهای روغنی یا آجیل (بادام زمینی، فندق، پسته و. ..)، پنیر، سویا و تخم مرغ است. این گروه منبع خوب پروتئین و بسیاری از ویتامین ها و مواد معدنی است.

برای اینکه بتوانید مواد غذایی متنوع از این گروه را در رژیم غذایی خود داشته باشید، بهتر است به جای اینکه بگوییم 2 تا 3 واحد مصرف کنید، بگوییم:

روزانه 110 تا 170 گرم از این گروه می توانید مصرف کنید.

توصیه ها:

- بیشتر از مرغ و ماهی به جای گوشت قرمز بهره ببرید.

- پوست مرغ را قبل از پخت جدا کنید.

- چربی های گوشت قرمز را قبل از پخت کاملا جدا کنید.

- روش هایی چون بخارپز کردن، کبابی کردن و تفت دادن را به جای سرخ کردن و افزودن روغن انتخاب کنید.

- از پنیر کم چرب به جای خامه ای بهره ببرید.

- تخم مرغ را با روغن خیلی کم درست کنید و حتی الامکان آن را آب پز نمایید.

- به دلیل خواص مفید سویا صندلی ویژه ای برای آن در رژیم غذایی قایل شوید.

- میزان کمی از انواع آجیل بی نمک را به دلیل چربی های مفید آن در رژیم روزانه خود بگنجانید.

هر واحد گروه گوشت و جانشین های آن شامل:

30 گرم گوشت یا مرغ یا ماهی پخته شده

1 عدد تخم مرغ

1 قوطی کبریت پنیر (30 گرم)

2قاشق غذاخوری سرخالی آجیل مانند تخمه، پسته، بادام، گردو

1 قاشق غذاخوری کره بادام زمینی

نصف لیوان سویا

گروه میوه ها

میوه ها حاوی کربوهیدرات هستند. آنها بعلاوه دارای مقادیر فراوانی ویتامین، مواد معدنی و فیبر هستند. این گروه، کلیه میوه ها از جمله سیب، پرتقال، گلابی، زردآلو، هلو و انگور را دربر می گیرد. هرروز 2 تا 4 واحد از این گروه بهره ببرید.

توصیه ها:

میوه ها یا آبمیوه ها را بدون افزودن شکر مصرف کنید.

به جای آبمیوه، میوه تازه را که فیبر بیشتری دارد انتخاب کنید.

مرکباتی مانند پرتقال، گریپ فروت و نارنگی را در رژیم روزانه خود بگنجانید.

یک واحد از این گروه شامل:

1 عدد میوه تازه کوچک مانند سیب، پرتقال، لیمو شیرین، موز

نصف عدد گریپ فروت

1 برش هندوانه

یک چهارم طالبی

1-نصف لیوان میوه های ریز مانند انگور، انار، آلبالو، توت فرنگی

4 عدد انجیر میانه

3 عدد خرما

نصف لیوان کمپوت میوه

یک چهارم لیوان میوه خشک مانند انواع برگه، کشمش، توت و انجیر خشک

نصف لیوان آب میوه

گروه چربی ها و شیرینی ها

چربی ها و شیرینی ها حاوی میزان زیادی کالری هستند. برخی انواع چربی ها مانند چربی های اشباع و کلسترول، خطر ایجاد بیماری های قلبی عروقی را افزایش می دهند. محدود کردن این نوع غذاها به کاهش وزن و کنترل قند خون یاری زیادی می نماید. سعی کنید تا آنجا که ممکن است، از این گروه غذایی کمتر بهره ببرید.

توصیه ها:

- مصرف چربی خود را محدود کنید.

- مصرف چربی اشباع را محدود کنید. این نوع چربی در گوشت قرمز و فرآورده های حیوانی مانند کره و پنیر یافت می گردد.

- به جای روغن جامد، از روغن های مایع بهره ببرید. از بین روغن های مایع، روغن زیتون از ارزش غذایی ویژه ای برخوردار است. سعی کنید هر روز از این روغن در سالاد خود بهره ببرید.

گروه شیر و ماست

گروه شیر و فرآورده های لبنی، حاوی میزان فراوانی پروتئین و کلسیم و بعلاوه بسیاری از ویتامین ها هستند. هر روز 2 تا 3 واحد از این گروه

غذایی را در رژیم خود بگنجانید.

توصیه ها:

- شیر یا ماست کم چرب یا بدون چربی را انتخاب کنید.

- از ماست میوه ای کم چرب یا بدون چربی با شیرین کننده های کم کالری بهره ببرید.

- از ماست کم چرب به اسم خامه در غذاها یا به جای سس مایونز در سالاد بهره ببرید.

یک واحد از این گروه شامل:

1 لیوان شیر یا ماست

2 لیوان دوغ

گروه سبزی ها

سبزی ها به دلیل اینکه چربی ندارند، انتخاب مناسبی برای وعده های غذایی هستند. بعلاوه می توان از آنها به اسم میان وعده های کم کالری استفاده کرد. سبزی ها غنی از ویتامین ها، مواد معدنی و فیبر هستند. این گروه غذایی شامل کلیه سبزی های برگ سبز مانند اسفناج، جعفری، تره و...، کلم، گل کلم، هویج، کاهو، خیار و گوجه فرنگی است. سبزی های نشاسته ای مانند سیب زمینی، ذرت و نخود سبز، در رژیم غذایی افراد دیابتی، در گروه غلات و نشاسته قرار می گیرند. هر روز حداقل 3 تا 5 واحد از این گروه مصرف کنید.

توصیه ها:

سبزی های خام یا پخته را هر روز مصرف کنید.

سبزی ها را با میزان خیلی کم آب بپزید و حتی الامکان از سرخ کردن آنها بپرهیزید.

برای سالادها از سس کم چرب یا بدون چربی و یا روغن زیتون به همراه سرکه بهره ببرید.

یک واحد از این گروه شامل:

نصف لیوان سبزی های پخته مانند هویچ یا لوبیا سبز پخته و. ..

نصف لیوان آب گوجه فرنگی، هویج و یا سایر سبزی ها

گروه نان، غلات و مواد نشاسته ای

در قاعده هرم، گروه نان، غلات و برنج قرار گرفته است. این موادغذایی، به طور عمده حاوی کربوهیدرات هستند. غذاهای موجود در این گروه به طور عمده شامل غلاتی مانند گندم و جو است. سبزی های نشاسته ای مانند سیب زمینی، نخود سبز و ذرت و بعلاوه حبوبات مانند لوبیا چیتی، عدس و لپه به این گروه تعلق دارند. دلیل اینکه سبزی های نشاسته ای و غلات و حبوبات در این گروه هستند این است که در یک واحد از آنها، میزانی از کربوهیدرات به میزان یک برش نان است. بنابراین شما می توانید در طراحی رژیم غذاییتان، آنها را کربوهیدرات به تعداد آورید. روزانه 6 تا 11 واحد از این گروه می توانید مصرف کنید.

یک واحد از این گروه شامل:

1 کف دست نان (سنگک، بربری و تافتون)= 4 کف دست نان لواش= 30 گرم

سه چهارم لیوان غلات آماده خوردن (برشتوک)

یک سوم لیوان برنج یا ماکارونی پخته

نصف لیوان لوبیا چیتی، عدس، نخود یا ذرت پخته

یک عدد سیب زمینی کوچک

3 تا 4عدد بیسکوییت

توصیه ها:

سعی کنید از انواع غلات سبوس دار مانند نان سنگک یا بیسکوییت های سبوس دار بهره ببرید.

از حبوبات به اسم منابع غنی از فیبرهای محلول بهره ببرید.

مصرف مواد نشاسته ای با روغن زیاد مانند سیب زمینی سرخ شده را به حداقل برسانید.

در میان وعده ، از منابع کربوهیدراتی کم چربی مثل کراکر بهره ببرید.

یک واحد چربی شامل:

1قاشق مرباخوری روغن، کره، سس مایونز، مارگارین

1 قاشق غذاخوری پنیر خامه ای، سس سالاد

یک واحد شیرینی شامل:

2/1 لیوان بستنی

1 عدد کلوچه کوچک

2 عددشیرینی خشک کوچک

4 عدد شکلات کوچک

منبع:http://www.salamat.com

thailandro.ir: تور تایلند ارزان قیمت، تور سامویی، تور پوکت، پاتایا، بانکوک، چیانگ مای، کرابی

turkeyro.ir: تور ترکیه ارزان قیمت، تور استانبول، تور آنتالیا، کوش آداسی، ازمیر، آنکارا

vetworld.ir: مجله دامپزشکی | مجله خبری دانشجویان دامپزشکی

منبع: راسخون
انتشار: 21 بهمن 1400 بروزرسانی: 21 بهمن 1400 گردآورنده: kurdeblog.ir شناسه مطلب: 158498

به "هرم غذایی دیابتی ها" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "هرم غذایی دیابتی ها"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید